Nyårslöftena

Jag brukar inte avge nyårslöften och absolut inte öppet så här. Men i år blir det så för kanske blir det roligare eller åtminstone mer "mätbart" att faktiskt följa dem då. Jag har tre stycken.
 1. Att fortsätta träna som jag gör. Två till tre pass i veckan är lagom.
 2. Att pyssla mer med saker jag tycker är kul och inspirerande. Det betyder alltså mer bakning och mer pysselverkstad.
 3. Att baka mer bröd. Med så mycket "ledig" tid som jag har borde jag kunna baka bröd åtminstone en gång varannan vecka. Det skulle betyda att vi kunde nästan helt slippa köpa bröd i affären. Dessutom går det hand i hand med löfte nummer två och Johan är sugen på att hjälpa mig.
Räkna med fler mat- och bakbilder och inlägg under 2011 alltså, om allt går som planerat vill säga.

Saffransskorpor med russin

Idag har jag bakat saffransskorpor med russin och mandel efter min mammas recept. Kanske de bästa skorporna någonsin, så goda är de!

En bra sak

Om man får byxor i julklapp som inte är helt hundra kan man byta dem på mellandagsrean och få två par istället. Bra grej.

Dag 26 - Mina rädslor

Jag är rädd att jag en dag ska ångra mig. Kanske vakna en dag och tycka att allt blev helt fel. Att de många år jag levt borde ha blivit helt annorlunda. Att jag ska börja försöka ändra på allting så jag snart inte ens känner igen mig själv.

Jag är också, kanske lite mer otippat, rädd för nyckelben. De ser så små och sköra ut, jag avskyr när någon kommer åt och rör vid mina nyckelben. Det går som kårar längs hela ryggraden och det känns som att de ska gå sönder. När jag var tonåring funderade jag på riktigt på att operera bort dem, man kan nämligen leva utan dem. Idag är det inte riktigt så farligt men jag kan fortfarande inte tänka mig något ben i kroppen som vore värre att bryta.

Just precis nu är jag lite rädd att den här hemtentan som jag borde skriva på nu aldrig ska bli något. Det känns som att jag aldrig kommer att sätta igång och det vore förstås hemskt synd.

ville bara ...


Dag 25 - En första...

... känsla av att vara vuxen och fri. Jag har precis sprungit ut från teatern i Kristianstad med bra studentbetyg och lämnat de där jobbiga gymnasieåren bakom mig. 9 juni 2006.

Dag 24 - Det här får mig att gråta

Jösses! Det mesta kan få mig att gråta. De senaste åren har jag börjat gråta mer och mer till film, både när det är sorgligt och när det är sådär löjligt glatt och fint. Jag gråter när jag gör mig illa förstås. Jag grät när vi var med Gibson till veterinären den där gången när han var jättedålig för nån månad sen. Jag gråter när jag är arg eller irriterad.

Jag gråter ofta, minst en gång i veckan. Förmodligen mer. Jag tycker att det är skönt att kunna släppa ut alla känslor man samlar på sig på en och samma gång. Det är väl som att det rinner över och så kommer allt på samma gång kanske. Ofta gråter jag för vad andra människor gör, om jag tycker att de handlat på ett sätt som var mycket orättvist till exempel. Jag försöker att alltid vara rättvis och trevlig även mot folk jag inte känner och ibland händer det saker som pekar mot att det inte har betytt nånting. Det gör mig ledsen och när jag är ledsen gråter jag.

Dag 23 - Det här får mig att må bättre

Egentligen så himla många saker: Att ligga i sängen en lördagmorgon med Johan och mopsen och mysa. Att gå upp tidigt och ha en lång dag framför mig. Att få gråta ut ibland bara för att det är så skönt att gråta. Att prata med mamma i telefon. Att få en kram. Att äta choklad. Att lyssna på musik som får en att vilja dansa. Att baka en kaka. Att ta en lång promenad med mopsen. Att dricka en kopp te och bara vara ensam.

Att se på den här filmen:

Förvirringen kring lärarutbildningen

Idag fick Stockholms Universitet veta att de inte är godkända som lärosäte att examinera grundlärare i den nya lärarutbildningen. Huruvida de får rätt att examinera ämneslärare (det vill säga högstadielärare) återstår att se och det beslutet görs offentligt den 18 januari. Jag går ju som bekant inte den nya lärarutbildningen utan den "gamla" så egentligen berörs jag inte av besluten. Fast det gör jag väl ändå?

Utbildningen jag går är i svenska/svenska som andraspråk 5-9. Utöver mitt svenskämne ska jag välja ytterligare ett ämne och där velar jag fram och tillbaka mellan engelska eller bild. Jag blir alltså behörig lärare i två ämnen (svenska samt engelska eller bild) för årskurserna 5-9 när jag är klar. De som går den nya lärarutbildningen, där den första kullen alltså är klara ett år efter mig, blir antingen behöriga klasslärare i årskurs 4-6 med ämnena svenska, engelska, matte och ett temaval (samhällsorientering/naturorientering/praktisk orientering) eller behöriga ämneslärare för årskurs 7-9 med tre ämnen.

Så vad betyder det för mig? Jag vet inte. Att jag får en mindre behörighet? En klenare utbildning? Att jag är mindre anställningsbar? Ja, kanske. Å andra sidan läser jag fler högskolepoäng i de ämnena jag blir behörig i än vad studenterna på nya utbildningen kommer att göra. Enligt nya utbildningen för ämneslärare läser man 90 hp i sitt första ämne och sedan 60 resp. 45 i andra och tredje ämnet. Jag läser i min utbildningsgång 120 hp svenska och 60 hp av mitt andra ämne. Därtill läser jag 60 hp i svenska som andraspråk men blir inte behörig lärare i det. Så, jag läser alltså egentligen tre ämnen (med fler hp i mitt 'tredje' ämne än studenterna i nya lärarutbildningen) men blir ändå bara behörig lärare i två. Vidare blir jag behörig i årskurserna 5-9, vilka inte alls finns med i nya utbildningen. Där får man välja, antingen "mellan- eller högstadie". Dessutom examineras jag från ett universitet som, efter min studentkull, inte längre har rätt att examinera lärare. Hur attraktiv blir man då på arbetsmarknaden? Som sagt, många frågor men inga svar.

Förmodligen spelar det inte så stor roll, jobben finns nog där för mig som språklärare oavsett vilken utbildning jag går. Men jag kan inte hjälpa att känna mig lite lurad, eller som att jag i alla fall hamnat på lite fel tåg. Vad jag hoppas på är att de 60 hp jag kommer att ha i Svenska som andraspråk kommer att vara värt något när jag söker jobb även om jag inte är behörig lärare. Om studenterna i nya lärarutbildningen kan bli behöriga på 45 hp borde jag väl vara det på 60?

/Förvirrad lärarstudent

Dag 22 - Det här upprör mig

Jag blir förstås upprörd över sådär självklart orättvisa saker, sånt som man tycker vore självklart att det är på ett vis och så är det inte det ändå. Som att alla barn ska få ha snälla föräldrar till exempel. Eller att gamla människor som varit gifta i hemskt många år får bo på samma ålderdomshem. Eller att man får bli kär i vem man vill.

Sen kan jag bli riktigt arg om inte barn tas på allvar. Om man pratar med dem som om de inte riktigt förstod, eller om man vinkar bort något som de tycker är viktigt för att det inte är viktigt i ett vuxenliv. När man säger "du kommer förstå när du blir äldre". Jag tycker att det vore så mycket mer schysst att bry sig, att ta deras ord på allvar och att tänka att de faktiskt också kan tycka och känna saker även om de inte hunnit bli så gamla. Det försöker i alla fall jag att göra, det är inte alltid lätt att vara barn.

Han som allting handlar om.


Se så fin han är, den där kärleken. Idag har jag gjort en spellista till honom. Om allt det som jag känner ungefär: Allt är bara du, du, du, du!

Dag 21 - Ett annat ögonblick

28 maj 2010, den lilla fina mopsen Gibson flyttar in hos oss och tokerövrar våra hjärtan och liv. Finaste lille kompisen någonsin.

Dag 20 - Den här månaden

Jag skrev ju lite om december och vad jag tycker och känner för nån dag sen. Här kan du läsa det. Just den här specifika december har varit lite speciell på det sättet att jag har varit sjuk sedan dag 1. Förkyld. Just nu har jag ont i bihålorna och i halsen. Sen i fredags är jag hes. Men snart går det nog över, lagom till jul hoppas jag.

Dag 19 - Detta ångrar jag

Det finns inte så många saker som jag ångrar egentligen. Jag brukar tänka att jag hellre ångrar saker jag gör än saker jag inte gör. Och såklart, det enda jag kan komma på att jag kanske ångrar det är något jag inte gjort.

Så här: Jag ångrar att inte jag och Johan köpte en lägenhet istället för att leta upp en hyresrätt när vi bestämde oss för att flytta till Stockholm och då vi hade två inkomster. Jag önskar att vi bodde i bostadsrätt helt enkelt.

Dag 18 - Min favoritfödelsedag

Jag minns speciellt min tioårsdag. Framför allt hur min familj väckte mig på morgonen. Jag låg och tjuvsov som vanligt och hörde dem tissla och tassla utanför, de började sjunga "Ja må hon leva..." och så plötsligt går brandlarmet! Jag satte mig upp förvånad och in i rummet kommer familjen med paket och en liten tårta. På tårtan sitter tomtebloss och precis utanför mitt rum sitter brandvarnaren. Vilken start på sin födelsedag va?

Dag 17 – Mitt favoritminne

5 september 2004. Heartattack med några av mina då bästa vänner och en fantastisk Millencolin-spelning.


ute är det kallt och inne tänder vi ljus för snart är det jul

Jag och december har en så fin relation. Det är nog den bästa månaden jag vet. Det är tillåtet att sitta inne och dricka varm choklad eller te med tända ljus varenda kväll. Man kan pyssla hur mycket man vill och det finns dessutom en mening med det. Det finns massor av fina godisar och kakor att baka. Man får pynta lägenheten med alla julsaker man äger och ute är det kallt och vitt. Om man klär på sig ordentligt kan man gå ut och hoppa i snöhögar eller åka pulka med några av dem man tycker allra mest om.

Julen är min finaste högtid och här är min jul-spellista. Den bästa förstås.

Dag 16 - Min första kyss

Han hette Jesper och var min första riktiga pojkvän. Fast när vi kysstes första gången var vi inte riktigt ihop ännu. Jag hade tyckt om honom ganska länge fast han hade varit tillsammans med en annan tjej. Så plötsligt var de inte ihop längre och jag vågade berätta för honom (han var en av mina bästa vänner då) att jag nog minsann var kär. Det gick ett par veckor (eller dagar, jag minns faktiskt inte men då kändes det som en lång tid!) och sen hade vi bestämt med ett par andra kompisar att vi skulle ses en fredagkväll. De andra två var ett par och jag kanske anade, men förmodligen så hoppades jag mest. Vi tittade på film hemma hos Jesper och när filmen var slut var de andra "tvungna att gå". Så jag och J gick in på hans rum och lade oss i sängen och lyssnade på musik. Sen bara hände det, med tunga och allt! Jag var supernervös och visste inte hur man skulle göra. Det gick jättedåligt. Men vi blev ihop och var det sen i åtta månader. Min första kille alltså.

Dag 15 - Mina drömmar

Min bästa dröm är att få bli gammal tillsammans med Johan. Att vi fortfarande efter 70 år har något att prata om, att vi sitter gamla och rynkiga och dricker te och är glada tillsammans. Kanske gör vi det i huset jag drömmer om att flytta till. Det som ligger ganska öde, en bit ifrån närmsta stad. Där man måste ta bilen för att handla och där man kan odla sina egna bär och kryddor i trädgården. Där man kan gå ut med hunden utan att sätta på koppel. Där man har nära till naturen och kan gå till sjön ett par hundra meter bort och bada eller kanske fiska. Och där man förstås tänder en brasa i sin öppna spis på vintrarna när det blir sådär vansinnigt kallt.

Dag 14 - Vad hade jag på mig idag

Håhåjaja, vilken fantastisk kläddag jag haft! Tights, raggsockor, oversize-t-shirt och Johans kofta. Urmysigt att tassa runt hemma i. Nu borde jag bytt om till träningskläder men eftersom min moral är så låg gör jag inte det. Det blir träning imorgon istället.

Dag 13 - Min vecka

Så här kommer den här veckan att se ut:

Måndag: Seminarium i skolan 9-12. Hem och ta en skogsrunda med hunden och sen baka lite julgodis och läsa särtrycker "Vad styr skolan?"
Tisdag: Besök på Gubbängsskolan mellan 9-12. Hem och spela nya WoW-expansionen. 19.30 bär det av till gymmet för att prova det nya SatsFlow-programmet.
Onsdag: Helt ledig från skolan. Blir ett träningspass mitt på dagen och annars mest pyssel och lek hemma. Om skatteåterbäringen hunnit komma tar jag nog en runda för att inhandla julklappar.
Torsdag: Föreläsning mellan 9-12 och sedan grupparbete mellan 12-15.
Fredag: Seminarium 9-12 och sen kommer mina föräldrar till Stockholm över helgen.
Lördag: Skansens julmarknad.
Söndag: Det här är vilodagen har jag hört?

vinterpromenader när de är som bäst


Dag 12 - I min handväska

Just idag innehöll min väska:
 • 2 bajspåsar
 • Gibsons stamtavla, vaccinationskort och försäkringspapper
 • Ett halvtuggat tuggben
 • En almanacka
 • En plånbok
 • En påse med torkad falukorv
 • Tamponger
 • Gamla kvitton
 • Mobiltelefon
 • SL-kort
 • Ett tomt chokladpapper
Vanligtvis bär jag ju inte runt på alla Gibsons papper men just idag var vi hos veterinären så då fick de följa med förstås. Tuggben, hundgodis och bajspåsar däremot är sådant som alltid följer med, man vet aldrig när det kan behövas.

Dag 11 - Mina syskon


Min lillebror heter Robin och är ungefär två år yngre än jag och förutom att vara min lillebror är han också en av mina bästa vänner. Vi har alltid varit bra vänner, när vi var små kunde jag berätta vilka hemligheter som helst för honom utan att han skvallrade och det kan jag alldeles säkert göra fortfarande.

Min lillebror är duktig på fotboll och han är väldigt snäll. Han är en riktig underhållare och kan sitta och droppa citat från Robert Gustafsson eller Stefan & Krister på löpande band. På en del sätt är han väldigt lik mig och på en del sätt är vi väldigt olika. Robin är precis som min pappa i de flesta avseenden och det betyder att han tänker helst på någon annan än sig själv i första hand och gärna jobbar hårt för att nå resultat.

Min bror är den finaste bror jag kunde tänka mig.

julrutig tröja och en stor vit rosett i håret.


Dag 10 - Det här hade jag på mig idag

Igår var jag klädd för ett väder som inte innebar snö, minusgrader och kalla vindar. Visst frös jag litegrann men att gå klädd i strumpbyxor och klänning även om det är tio minus ute får mig i alla fall att bli glad på något konstigt vis. Man kan liksom vara fin även om det är kallt, i alla fall om man stannar inomhus.

fyra år!