vegantårta.

Idag fyller "vår vegan" (det vill säga inneboende Daniel) 25 och jag är av den fasta åsikten att födelsedagar inte bör firas utan tårta så jag har provat nya vingar och gjort en vegantårta. Inte så svårt egentligen, man byter bara ut alla animaliska produkter mot vegetabiliska och det allra mesta finns. Det krävdes lite eftertanke i affären dock. Tårtan har vanliga sockerkaksbottnar (utan ägg och mjölk) och är fylld med hallongrädde och chokladmousse. Ovanpå har jag lagt banan och riven choklad.

Så här gjorde jag för den som är nyfiken:

Tårtbotten
½ dl rapsolja
4½ dl mjöl
3 dl socker
3 tsk bakpulver
2 tsk äkta vaniljpulver
2,75 dl sojamjölk med vaniljsmak

Sätt ugnen på 200°C. Smält smöret. Blanda under tiden de torra ingredienserna i en bunke. Blanda oljan med mjölk och häll i mjölblandningen. Rör med visp tills alla ingredienser lösts upp i varandra och inga större klumpar kvarstår. Häll sedan smeten i en smord springform. Gräddas på 200°C i nedre halvan av ugnen ca 45 minuter.

Hallongrädde
225 gr frysta hallon
2 dl sojagrädde
Eventuellt en nypa socker

Vispa först grädden hårt och tillsätt sedan de frysta hallonen lite i taget under fortsatt vispning. Smaka av med socker.


Chokladmousse
100 g mörk choklad (se upp så att den inte innehåller mjölkpulver, jag använde Marabous mörka)
2 dl sojagrädde

Smält chokladen i ett vattenbad, häll försiktigt i grädden och rör ihop det till en smet. Kyl ned i kylskåp tills chokladen är ca +8 grader. Vispa sedan chokladsmeten till ett fluff.

 

Dela sockerkakan i tre delar och fyll varje lager med en av fyllningar. Jag har täckt tårtan med vispad sojagrädde och det som blev över av chokladmoussen och sedan lagt på skivad banan och riven choklad.


working lady.

Idag var jag på steg två i intervjun för Vikariepoolen jag träffat och efter kursen var slut skrev vi kontrakt. Jag har nu en behovsanställning hos VRE Education och kommer alltså att vikariera på diverse skolor i Stockholmsområdet när jag känner att jag har tid och lust. Hemskt kul förstås att få lite extra erfarenhet inför läraryrket.

Ikväll har vi bakat bröd för övrigt och det luktar ljuvligt här hemma. Efter degens andra jäsning insåg vi att vi behöver införskaffa en större degbunke och en träslev står också högt på listan. Här kör vi nämligen inte med några maskiner till hjälp, allt görs med ren handkraft.

Bagaren och Kocken

Beställde lite grejer från bagarenochkocken.se igår kväll för första gången och fick redan idag en bekräftelse på att varorna var skickade. Det kallar jag snabb service! Bra att veta när man söker nya bakredskap och gärna vill ha dem snabbt, som man ju oftast vill såklart.

en sak som lätt glömdes bort.

Vet ni vad? Jag är så himla glad att jag kommit underfund med att träning är kul igen.

När jag flyttade hemifrån dog hela träningsglädjen, om inte jag skulle spela fotboll med de tjejerna jag hade gjort i Bromölla ville jag inte spela alls: nackdelen med enorm stark lagkänsla. Jag fortsatte halvhjärtat under ungefär ett år i Oxelösund och när jag skadade knäet för andra gånger såg jag det som den enkla vägen ut. Sedan dess har jag bara tänkt på träning som något tråkigt och jobbigt som bara snor tid ifrån andra roliga saker.

I fyra år glömde jag bort att träning är kul, men så började jag plugga på Stockholms Universitet och träffade Sofia. Det bästa med henne är att hon har fått mig träningspepp, utan att egentligen försöka. Men hon är en sån som verkar tycka att träning är helt fantastiskt och då tänkte jag: kan hon så kan jag! Så jag gick några pass innan jul och kom igång. Sen blev jag sjuk och kunde inte träna och var rädd att det skulle falla mellan stolar igen. Men nej! Jag kämpar på och även om det är otroligt jobbigt att hjärnan vill orka mer än vad kroppen gör och det är ett stort steg att ta sig från hemmets lugna vrå till gymmet så gör jag det. Och jag tycker att det är kul! Idag hade jag gymgenomgång och fick ett "baspass" som fokuserar på att träna kroppen för att skapa en bättre hållning. Mycket överkropp alltså.

Jag är så himla stolt över mig själv faktiskt som har tagit tag i det här.

the greatest.

Såg nyss filmen "The Greatest" och den föll mig verkligen i smaken. Den handlar om en familj som förlorar sin äldsta son och hans flickvän, som de inte visste fanns, ringer på dörren och berättar att hon väntar hans barn. Filmen handlar sedan om relationen emellan dem.

Men skit alltså, tjejen i filmen är korthårig. Tusan så fint det är. Jag vill bara klippa av mig barret med en gång.

Se, skulle kunna vara jag va? Så snyggt hår och tjej.

Eller ska jag orka vänta på det här snygga?

Choices, choices!

choklad- och mandelpaj

En paj jag bakade för några dagar sedan: Choklad- och mandelpaj. Tyvärr var den inte lika god som den ser ut, nästa gång (om det blir någon) ändrar jag lite i receptet för att få en krämigare fyllning. Den här blev som chokladkaka, väldigt mastigt alltså. Men den var ju fin att titta på i alla fall.

frukost.

Havregrynsgröt med mjölk och blåbärssylt, hembakt morotsbröd med ost och lemon curd samt en kopp te. Redo för dagen nu.

Läs- och baktips!

Idag fick jag ett nummer av
Baka på posten. Det är en hyfsat ny tidning som handlar om just hembakat. Jag tycker att den är smått fantastisk så om du liksom jag gillar att baka och inte sneglat i den tycker jag att du ska ta dig en titt. Det bästa, enligt mig, är att de samlar alla recept som nämns i tidningen på ett och samma ställe: längst bak. På så vis hittar man lätt det recept man var ute efter utan att behöva bläddra igenom hela tidningen. Dagens läs- och baktips eller nåt.

wow, peppad!

Nyss hemkommen från ett Bodybalance-pass på Sats Telefonplan och jag kan bara säga: Wow! Det var helt fantastiskt och jag känner träningsglädjen växa igen efter juluppehållet. Bodybalance var avslappnande men fysiskt jobbigt på samma gång, jag tror att jag kommer ha hyfsad träningsvärk i magen imorgon. Härligt, beach 2011 var det va?

unghundsträning

Vi tycker att Gibson är en rätt duktig och lyhörd hund men förstås finns det saker som kan bli bättre. Framförallt i sättet vi jobbar med honom antar jag. Sedan vi slutade gå kurser med honom har också vår fantasi vad gäller träning blivit lite lidande och vi får nog skamset erkänna att han blivit något sämre på att både lyssna och lyda. Hur löser man då det? Genom träning förstås! Jag har spanat in en Unghundskurs på Hundens Hus med start den 15 februari som vi eventuellt kommer att gå och utöver det ska jag banne mig bli bättre på det här med aktiva hundpromenader. Jag vill ju inte ha en hund som drar i kopplet och "fryser" varje gång vi möter en hund. Träning var det ja!

Nyårshelgen i bilder


Vi åkte till Johans föräldrars stuga i Davidshyttan för att fira nyår

Första kvällen kom tomten och vi fick massa fina julklappar.

Matlagning på gång

Det är så härligt fridfullt där ute i stugan

Efter tomten varit där spelade vi Monopol

Det gick inte så där jättebra för mig...

Gick och lade oss efter att ha fått stryk i Monopol


Nyårsafton började vi med en långpromenad. Johan är glad och fin i ny mössa.


Mycket snö var det.

Och det var så kallt att man fick frost i håret. Har aldrig hänt mig innan.

Vi kom tillbaka och jag och Johan förberedde kvällens förrätt.

Dukat och klart.

Nyårsklädd tjej

och kille. Han spelar Angry Birds i väntan på tolvslaget.

Innan vi åkte därifrån skrev vi i gästboken och tackade för oss. Nu är det visst 2011.

Dag 29 - Mina ambitioner

Det känns som att mina ambitioner lyser igenom lite i allt annat jag skrivit. I alla fall, jag vill förstås bli en fantastisk lärare om sisådär fyra år. Jag vill skapa ett familjeliv tillsammans med fina Johan någon gång framöver. Och jag har tillsammans med Johan ambitionen att hitta det "perfekta" huset när tiden är mogen.

Också vill jag förstås fortsätta att utveckla mitt bak- och pysselintresse.

Dag 28 - Det här saknar jag

Att bo nära min familj och mina barndomsvänner. Jag önskar att jag kunde köra hem till mormor för att fika en torsdagseftermiddag, att jag kunde äta lunch med pappa på stan. Äta söndagsmiddag med hela familjen. Att dricka vin en fredag med Malin och Kajsa.

Men nu är det som det är och jag får vara glad ändå, jag skulle trots allt inte vilja flytta ifrån det liv jag har här heller. Jag vill ha båda.

Lingonbröd

Årets första bröd blev ett ljust lingonbröd. Smarrigt var det minsann.

Dag 27 - Min favoritplats

Hemma i min lägenhet tycker jag om att sitta i divanen i soffan eller i fåtöljen på balkongen med mopsen i knäet. Men allra mest tycker jag om att vara här: