Egypten - Del 2 - Luxor

Nu är det väl ändå på tiden att jag berättar mer om Egypten-resan. Innan jag själv glömmer hur fint det var.

Jag berättade för ett bra tag sen om den första utflykten, snorkling i Röda Havet. En annan utflykt vi gjorde var att ta en heldag i Luxor. Vi blev hämtade med buss utanför hotellet väldigt tidigt på morgonen, vill minnas att det var runt sex nångång. Redan då var det varmt och klibbigt ute. Efter en fem timmar lång bussresa längs med det Egyptiska vackra jordbrukslandskapet, kom vi till Luxor. Där bar det raka vägen mot Karnaktemplet. Vi steg ur bussen och möttes av en obeskrivlig värme. Det var nog ungefär 35 grader varmt i skuggan och stället kryllade av turister. Resultatet blev en nästintill olidlig värme.

Templet är byggt för över 2500 år sedan och man höll på att bygga på templet i mer än 2000 år. Trots det blev det aldrig färdigt. Anledningen till att man började bygga på templet var att imponera på gudarna, främst solguden Amon-Ra. Alla Egyptens forna faraoer har hjälpt till att bygga på och utöka templet. Självfallet inte med egna händer, man hade givetvis tjänare och slavar som skötte detta.

Templets raka cylinderformade pelare står fortfarande och ser ståtliga ut. Det var en grymt mäktig upplevelse. Självklart var templet åldersskadat och rasat på sina håll men man kunde fortfarande se inristningar i sandstenen och på vissa ställen där inte solen kommit åt kunde man fortfarande se vackra målningar (hieroglyfer) i färg.


Efter att ha sett Karnaktemplet åt vi lunch på ett hotell i Luxor och sedan fick vi åka båt över Nilen för att besöka Konungarnas Dal och Hatshepsuts dödstempel. Först blev det konungarnas dal som alltså är platsen där alla faraoer ligger begravda. Här fick vi gå ner i fyra dödskammare, bland annat Tutanchamons. Nere i kammarna var det mörkt, svettigt och fullt med hieroglyfer. Man fick inte lov att fota nere i kammarna eftersom kamerabilxtarna nöter ut färgerna i hieroglyferna. I Tutanchamons grav fick vi se hans mumie som de tagit upp för att visa turister. Nu tror jag dock att den ligger gömd någonstans igen. Tydligen var det inte bra att ta upp den till "ljuset" av någon anledning.

När vi väl kom till Hatshepsuts dödstempel var jag redan så full av intryck och trött av solen att det var svårt att lyssna på vad guiden sa. Hatshepsut är hur som helst den enda kvinnliga faraon som funnits och templet byggdes för att hedra hennes död.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback